Skip to main content

Nya uppdrag: ERTMS Polcirkeln och ERTMS Stockaryd

Ikonett har fått förtroende att ansvara för kanalisation, samordnad kabelförläggning och ledningssamordning i 2 stora och strategiskt viktiga uppdrag åt PE. Det handlar om ERTMS styrområde Polcirkeln och ERTMS styrområde Stockaryd.

Trafikverket är slutkund, båda projekten är så kallade samverkansprojekt och innehåller BIM. Projekten startar omgående och löper över hela år 2020.

ERTMS, som står för European Rail Traffic Management System, är en ny standard och teknik vad gäller signalsystem och den införs stegvis i hela Europa. Målet är att förenkla och öka säkerheten runt framdriften av tåg rent generellt, men också för att förenkla för tågtrafik i Sverige såväl som mellan länder.

Styrområde Polcirkeln sträcker sig cirka 19 mil i Lappland, medans styrområde Stockaryd sträcker sig cirka 8 mil i Småland. I projektet projekteras det för borttagande och eller rivning av all gammal signalutrustning samt införandet och byggandet av helt nya fysiska signalsystem. Dessa ska kunna kommunicera med den nya teknik ERTMS som samtidigt införs på alla svenska tåg.